Otkrivanje spomenika u Donjim Gređanima

Spomenik je obilježje stradalima tijekom Domovinskog rata

U mjestu Gređani na području Općine Topusko otkriveno je spomen-obilježje masovne grobnice na mjestu ekshumacije osmero hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991.

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić i Ljiljana Vengert, unuka jedne od žrtava Marka Kuzmića otkrili su uz državne počasti mramorni spomenik s golubicom kojim se obilježavaju masovne grobnice u Hrvatskoj.

PHOTO ALBUM ¬

Tog dana Gređani i Topusko bili su glavna vijest u svim elektroničkim medijima i internetskim portalima. Ali nije ta vijest bila glavna toga dana zbog pijeteta prema žrtvama zločina ili zbog obitelji žrtava, nego zbog susreta ministra Freda Matića i skupine branitelja pod nazivom "100% za Hrvatsku." Ali eto, kako god bilo Topusko je ipak malo - za kratko vrijeme - bila bitna vijest u medijima.

Osim izaslanika Sabora i Vlade RH i obitelji žrtava, skupu su nazočili Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima, načelnik Općine Topusko Vlado Muža, izaslanici braniteljskih udruga s područja županije, te općine Topusko i grada Glina.

Foto: Berny Klarich