Mirko Šević u knjižnici Topusko

Umjetnik svjetskog glasa iz Topuskog

Tko je Mirko Šević? Otkuda ovakav naslov, vjreujem da se pitaju i mnogi stanovnici Topuskog. Iako ga većina u Topuskom zna, mnogi ne poznaju njegovu umjetničku stranu.

Malo stariji poznaju Mirka kao odličnog nogometaša tada legendarne ekipe NK "Mladost" iz sjajne generacije nogometaša u Topuskom. Tada smo svi išli na utakmice i uživali u majstorijama naše, lokalne ekipe iz Topuskog. Mirko je bio i juniorski reprezentativac Jugoslavije u generaciji Ivice Šurjaka, legende splitskog Hajduka.

Ali, nakon nogometa život je Mirka odveo u sasvim drugom pravcu kojemu ustvari i pripada - umjetnosti.

Mirko Šević je rođen u Kladuši, a diplomirao je na Višoj upravnoj školi u Zagrebu. Od 2007. je član "The Society for Art of Imagination" sa sedištem u Londonu, Njujorku i Tokiju. Kao dječak za likovno stvaralaštvo je bio nagrađen boravkom u ateljeu Ivana Generalića u Hlebinama i majstorskoj radionici Krste Hegedušića u Zagrebu. Tada je dobio pravo da bez prijemnog ispita upiše Školu primenjene umjetnosti u Zagrebu, međutim rođaci su mu govorili da tu nema novca. Tako je postao pravnik, a tek u svojim tridesetima se ponovno počeo vraćati umjetnosti.

Izuzetno priznanje stiglo je početkom 2008 godine, kada je website www.all-art.org History of Art, uvrstio Mirka Ševica među najznačajnije slikare 20. stoljeća u pravcu Novi nadrealizam.

Ovako Mirka opisuje Marko Miljanović na web stranici remek-djela.com

Iako u prvi mah liči na renesansnog slikara Leonarda da Vincia Mirko Šević je toliko nezavisan od njega i vlasnik sopstvenog stila koji nas svojom genijalnošću, lakozavođujuće, odvodi do pomenutog, slavnog umjetnickog pretka. Začudjujućom sposobnošću disciplinovanog i smirenog stvaraoca Mirko Šević crta svoj precizan anatomski prostor i anatomski vjerodostojno tjelo koje metamorfozira i mjenja stanje svoje materije. Njegov se čovjek preobražava, njegova se materija mijenja, on vaskrsava. Minuciozna i precizna, do savršenstva obrađena materija najintimnijim nitima je izatkana i povezana sa ekspresivnim slikarevim emocijama u kojima se iskazuje sudbina ljudskih bića. Zagledajmo se pažljivo u slikarsko ostvarenje Mirka Ševića. Kroz svoju naglašenu voluminoznost i materijalnost ono samo prividno afirmiše naturalisticki tretman i stvara poziciju moguce zabune. S estetickog stanovišta Šević svoju sliku gradi nadrealno jer uvažava svoj subjekt i svoje iracionalno, naglašavajući važnost plastične strukture svoje predstave.

Ovdje donosimo malo atmosfere s vrlo uspjele izložbe - susreta sa umjetnikom iz Topuskog Mirkom Ševićem u knjižnici Topusko, a prije njegove samostalne izložbe u New Yorku - Art Centar Manhattan. Nakon toga slijede izložbe u Brooklinu i Dallasu.

Pred 20-ak posjetitelja Mirko je prezentirao mali dio svog rada, način na koji stvara i odgovarao u opuštenoj atmosferi na mnogobrojna pitanja posjetitelja. Ovaj susret organizirali su Knjižnica Topusko i naša udruga Topnet.