Turska razvojna agencija TIKA u posjeti Općini Topusko

U radni posjet Općini Topusko došli su predstavnici Turske razvojne agencije TIKA (Turkish Cooperation and Coordination Agency)

Predstavnici Turske razvojne agencije TIKA koordinator za Hrvatsku Haşim Koç i asistentica Darija Savić posjetili su Općinu Topusko u utorak 05.12.2017.

U Općini Topusko ugostili su ih načelnik Ivica Kuzmić, zamjenici načelnika Ivica Kireta i Jelena Roknić, te ravnateljica Srednje škole Topusko Željka Gajdek.

Razlog posjeta Topuskom je razgovor o tome kako bi Turska razvojna agencija mogla sudjelovati ili pomoći u nekom projektu u Općini Topusko. Ovaj sastanak je ugovoren prilikom nedavnog sudjelovanja predstavnika TIKA-e na bajramskom prijemu koji je u Topuskom upriličio imam Admir Muhić.

Načelnik Ivica Kuzmić upoznao je Haşim Koça s nekoliko projekata koji se pripremaju u Topuskom, te o obrazovnim programima Srednje škole i radu Osnovne škole i Dječjeg vrtića. Inače TIKA u velikoj mjeri podupire baš obrazovne programe i projekte. Načelnik Kuzmić istaknuo je kako je trenutno najaktualniji projekt izgradnja učeničkog doma u Topuskom. Ovaj projekt podupire i Sisačko-moslavačka županija.

Predstavnici TIKA-e upoznati su s detaljima ovog projekta, čemu se priključila i ravnateljica Srednje škole Topusko Željka Gajdek s konkretnim podacima o projektu učeničkog doma koji je u pripremnom dijelu već u velikoj mjeri pri samom kraju.

Haşim Koça zanimali su detalji projekta, za koliko bi to učenika bilo, za koja zanimanja, koliko kvadrata se predviđa za samu zgradu i slično.

Željka Gajdek i Ivica Kuzmić upoznali su gospodina Haşima da se predviđa dom za 30 učenika, što podupire i županija. Zemljište je u vlasništvu Općine Topusko u veličini od oko 1000 kvadratnih metara.

Haşim Koç je pažljivo saslušao sve podatke i predložio da bi bilo bolje ako je moguće da se predvidi dom za 50 učenika, pa bi time možda mogao služiti i za neke druge svrhe, na primjer razmjenu učenika tijekom ljetnih praznika. Također ga je zanimala i mogućnost izgradnje novog dječjeg vrtića, možda čak i na ovom istom dijelu zemljišta ili iste zgrade.

Okvirna cijena izgradnje učeničkog doma za 30 učenika iznosi oko 3 milijuna kuna, s čime se je složio i gospodin Haşim kako je to sasvim realna cijena.

Na kraju je koordinator TIKA-e za Hrvatsku Haşim Koç rekao kako on u potpunosti podupire ovaj projekt, te će sukladno tome u Ankaru gdje je glavno sjedište TIKA-e poslati pozitivan izvještaj o ovome. Odgovor očekuje vrlo brzo, te vjeruje kako će dobiti pozitivan odgovor za nastavak konkretnih dogovora o realizaciji projekta.

Turska razvojna agencija TIKA inače djeluje u 56 zemalja svijeta s 58 ureda, te sudjeluje u mnogim obrazovnim, humanitarnim i ostalim sličnim projektima o čemu nas je konkretnije upoznala asistentica Darija Savić.

Nakon razgovora u Općini Topusko, svi sudionici sastanka obišli su zemljište koje se nalazi u neposrednoj blizini poznatog Mollinarijevog vrela, mi bi rekli na idealnoj lokaciji.

Ivica Kuzmić u ime svih zahvalio se gostima na posjeti i zanimanju za Topusko, te izrazio nadu u daljnju suradnju na još nekim projektima, s čime su se složili i gosti iz Turske razvojne agencije.

Photo & text: Berny Klarich