Svečano otvoren rekonstruirani i obnovljeni "Memorijalni put spasa"

Gornji i Donji Gređani.

Dana 12.09.2015. godine svečano je otvoren rekonstruirani i obnovljeni "Memorijalni put spasa" u Gređanima, a u organizaciji mjesnih odbora Gornji i Donji Gređani.

Domaći stanovnici većinom znaju o čemu se radi, ali za one koji ne znaju radi se o putu kojim su se početkom ratnih događanja u RH 1991. iz Topuskog silom prilika povukle postrojbe Oružanih snaga RH, ali što je najbitnije tim putem su evakuirani i civili i ratna tehnika.

Uglavnom volonterskim radom stanovnika Gređana - uz pomoć Općine Topusko, Dalekovod Tim-a Topusko, Šumarije Topusko, Komunalno Topusko, mjesnog odbora Šatornja i još nekih donatora ovaj put je sada obnovljen na način da je potpuno prohodan i za osobna vozila, a najveći i najznačajniji radovi su bili na mostu. Ovaj izgledom lijep, ali i potpuno funkcionalan most (organizatori navode da mu je provjerena nosivost 30 tona) možete vidjeti na fotografijama, kao i na videu koji će biti postavljen na našem Facebook-u i na Youtube kanalu Topnet Topusko.

PHOTO ALBUM ¬

Na ovom obilježavanju uz sve sudionike radnih akcija, volontere, donatore, uzvanike i sve ostale posjetitelje svoj obol su dali i članovi KUD-a „Seljačka Sloga Gređani“ izvrsnim nastupom, a znamo da oni često sudjeluju u mnogim manifestacijama koje se organiziraju u Općini Topusko.

Prije samog otvorenja puta delegacija je kod nedavno otkrivenog spomenika poginulim braniteljima i civilima u Marovićima (masovna grobnica) odala počast svim stradalima u Gređanima i Općini Topusko paljenjem svijeća i molitvom.

Photo by Ljiljana Vengert, video Berny Klarich, obrada Topnet Topusko.